Поступак регистрације домена

ОБАВЕШТЕЊА!

Добили смо обавештења да има покушаја да се корисницима ИЗ.РС домена наплати регистрација па чак и продужење регистрације ИЗ.РС домена.

ИЗ.РС домени су бесплатни. Не треба да плаћате регистрацију домена никоме.

ИЗ.РС домени нису временски ограничени. Регистрација домена не истиче, тако да нема потребе обнављати регистрацију, а поготово не треба плаћати обнављање регистрације ових домена.

Уколико вас неко контактира настојећи да вам то наплати, молимо вас да нас о томе обавестите.


FreeDNS је увео процедуру обнављања за бесплатне налоге. Уколико су налози неактивни (није им се приступало шест месеци), биће затворени, а домени на тим налозима обрисани из регистра.

Пре затварања налога, FreeDNS шаље обавештење о томе и даје довољно времена (две недеље) да се корисник бар једном пријави на FreeDNS и тако одржи домен активним.

Због овога је неопходно да проверите да ли је имејл адреса коју сте употребили за налог на FreeDNS још увек исправна и добија имејлове са овог сервиса, како не бисте пропустили ово важно обавештење.

Уколико се догоди да је ваш IZ.RS домен одједном постаo недоступан, а не можете да претпоставите који је разлог, прво се пријавите на FreeDNS и проверите да ли вам је налог активан.

Mисија Регистра је да обезбеди бесплатне .рс домене свим заинтересованима.

Ово није још један у низу сервиса бесплатних домена. Условима за регистрацију домена је обезбеђено да они буду заиста озбиљно употребљени и, пре свега, да буду интересантни и корисни Интернет заједници.

Регистар је настао као одговор на претеране цене националног домена Србије, што је последица потпуног утицаја пословних и личних интереса фирми и појединаца који контролишу РНИДС као тело надлежно за управљање овим доменом. Овим сервисом показали смо у пракси да трошкови одржавања регистра домена уопште не морају да буду високи и да је висока цена националних домена последица искључиво похлепе и намере да се направи велика зарада.

Упознавање са правилима о регистрацији бесплатних домена

Сваки интернет сервис који је бесплатан је праћен специфичном појавом грабежа и покушаја злоупотребе. Због тога је почетна идеја омогућавања бесплатних домена брзо морала бити пропраћена усвајањем одређених правила за регистрацију домена како би се злоупотребе онемогућиле или макар у великој мери умањиле,односно да би се обезбедило да домени буду регистровани и коришћени у управо у духу у коме је сервис и постављен.

Правила која су постављена су веома логична, разумна и у ствари уопште не сметају корисницима који и иначе немају склоности ка злоупотребама. Ипак, неопходно је да са њима будете упознати пре него што се одлучите да региструјете бесплатни домен.

Потрудили смо се да поступак регистрације домена буде што једноставнији и бржи. Редослед поступака који се одвијају у процесу регистрације домена је следећи:

Регистрација домена

Корисник прво треба да региструје домен. Корисници преко овог Регистра могу регистровати домене трећег нивоа са наставком .IZ.RS. Име домена дакле, може бити nekoime.iz.rs, где се израз nekoime може заменити именом по избору. Приликом избора имена домена важе стандарди као и за све друге домене: могу се употребљавати знаци енглеског алфабета, и знакови _ (подвлака) и - (повлака). Други знакови нису дозвољени.

Приликом регистрације неопходно је навести адресу ДНС сервера за домен. Добро је да тај сервер буде подешен пре регистрације домена. Приликом регистрације се не смеју наводити било који други подаци о домену осим НС слогова.

Домен добија статус неодобреног и у регистру је означен као pending. Домен је након успешне регистрације одмах активан и видљив преко Интернета.

Употреба домена

Да би наша мисија била испуњена, домени које корисници региструју треба да буду заиста и употребљавани. Због тога, након регистрације домена, корисник треба да на њега постави функционалан и садржајан сајт. Изабрани домен и сајт постављен на њега, морају испуњавати све услове наведене у Правилима и условима коришћења. Поред сајта, домен се може користити и за друге интернет сервисе по избору.

У овом кораку, најважније је да на сајт поставите сопствени садржај. Ако израда вашег сајта још увек није завршена, поставите једну привремену страну која ће да послужи док не завршите сајт. Водите рачуна - домени који дуже од 24 часа од регистрације домена не приказују никакав садржај, приказују поруке о грешкама, приказују подразумеване стране хостинг сервера, приказују недовршене инсталационе процедуре веб апликација или инсталиране веб апликције без вашег садржаја, приказују садржај директоријума на серверу и сличан садржај који нисте ви поставили и који не показује намену домена, бивају аутоматски брисани без упозорења.

Одобрење домена

Регистровани домен је, као што рекосмо, активан одмах након регистрације, али није одобрен. Активирање домена је привремено, усмерено ка тома да кориснику омогући да домен одмах може користити.

Ипак, неопходно је да домен буде одобрен од стране админстрације Регистра. Поступак одобрења је у ствари провера да ли се домен користи у складу са Правилима и условима коришћења. Тек након одобрења, домен постаје коначно регистрован, односно Регистрант стиче право коришћења домена.

Корисник, након што постави функционалан и садржајан сајт који испуњава услове, и након истека рока од 15 дана након регистрације домена, треба да пошаље Захтев за одобрење домена. Администрација ће проверити домен и донети одлуку о његовом одобравању. Корисник ће бити обавештен о тој одлуци. Ако је домен одобрен, домену ће бити уклоњена ознака pending и он ће тиме бити и коначно регистрован. Уколико домен или сајт за које је послат захтев за одобрење не успуњавају услове, домен ће бити обрисан.

Захтев за одобрење домена мора бити послат најдаље 30 дана од регистрације домена. Уколико захтев није послат, након истека овог рока, домен ће бити обрисан. Тек након одобравања домена постајете корисник тог домена.

Одобрење домена важи све до прве измене података о домену у Регистру. Свака измена поништава претходно одобрење домена а домен има статус као да је тек регистрован. Регистрант је обавезан да пошаље захтев за одобрење на исти начин као да је домен тек регистрован.

Обнављање регистрације

Правилима је предвиђено да се регистрације домена обнавља годишње. Због техничких немогућности да се сада врши обнављање домена, регистрација свих домена важи неограничено, док не буду створени технички предуслови да се врши обнављање домена. Обнављање домена ће такође бити бесплатно, а једина сврха тог поступка је да се обезбеди да се домени који постану непотребни или неактивни, буду ослобођени да их неко други може упоребити.

Одржавање активности налога

Администрација изабраног домена се врши преко налога на сервису FreeDNS који корсиник отвара пре или у току поступка регистрације домена. Регистровани домен је везан за налог, а налог је потребно одржавати активним.

Активним се сматра налог коме је корисник приступио преко сајта FreeDNS најмање један пут у току шест месеци. Уколико корисник не приступи свом налогу у периоду дужем од шест месеци, налог ће бити аутоматски затворен а домен обрисан. Правовремено, пре истека периода од шест месеци, корисник ће бити обавештен имејл поруком послатом на имејл адресу наведену приликом отварања налога.

Питања у вези сервиса и подешавања

Подршка корисницима бесплатних домена је обезбеђена кроз форум за подршку. Од корисника се очекује да тамо потраже одговоре на своја питања а ако их не нађу да тамо питају све што их интересује. Нерадо дајемо савете у приватним порукама,јер сматрамо да је свако питање које нам се постави није интернесантно само том једном кориснику већ може бити од користии свима осталима.

Не само да корсиници постављају питања на форуму, већ и помажу једни другима, па чак и пиу упутства везана за коришћење бесплатних .iz.rs домена.

Ипак, не очекујте да ће неко читати литературу уместо вас. Настојте да што више проблема сами отклоните учећи из документације доступне на Интернету. Од вас се очекује да, када нешто питате покажете одређен ниво познавања проблема и труда да га сами решите.