Postupak registracije domena

OBAVEŠTENJA!

Dobili smo obaveštenja da ima pokušaja da se korisnicima IZ.RS domena naplati registracija pa čak i produženje registracije IZ.RS domena.

IZ.RS domeni su besplatni. Ne treba da plaćate registraciju domena nikome.

IZ.RS domeni nisu vremenski ograničeni. Registracija domena ne ističe, tako da nema potrebe obnavljati registraciju, a pogotovo ne treba plaćati obnavljanje registracije ovih domena.

Ukoliko vas neko kontaktira nastojeći da vam to naplati, molimo vas da nas o tome obavestite.


FreeDNS je uveo proceduru obnavljanja za besplatne naloge. Ukoliko su nalozi neaktivni (nije im se pristupalo šest meseci), biće zatvoreni, a domeni na tim nalozima obrisani iz registra.

Pre zatvaranja naloga, FreeDNS šalje obaveštenje o tome i daje dovoljno vremena (dve nedelje) da se korisnik bar jednom prijavi na FreeDNS i tako održi domen aktivnim.

Zbog ovoga je neophodno da proverite da li je imejl adresa koju ste upotrebili za nalog na FreeDNS još uvek ispravna i dobija imejlove sa ovog servisa, kako ne biste propustili ovo važno obaveštenje.

Ukoliko se dogodi da je vaš IZ.RS domen odjednom postao nedostupan, a ne možete da pretpostavite koji je razlog, prvo se prijavite na FreeDNS i proverite da li vam je nalog aktivan.

Misija Registra je da obezbedi besplatne .rs domene svim zainteresovanima.

Ovo nije još jedan u nizu servisa besplatnih domena. Uslovima za registraciju domena je obezbeđeno da oni budu zaista ozbiljno upotrebljeni i, pre svega, da budu interesantni i korisni Internet zajednici.

Registar je nastao kao odgovor na preterane cene nacionalnog domena Srbije, što je posledica potpunog uticaja poslovnih i ličnih interesa firmi i pojedinaca koji kontrolišu RNIDS kao telo nadležno za upravljanje ovim domenom. Ovim servisom pokazali smo u praksi da troškovi održavanja registra domena uopšte ne moraju da budu visoki i da je visoka cena nacionalnih domena posledica isključivo pohlepe i namere da se napravi velika zarada.

Upoznavanje sa pravilima o registraciji besplatnih domena

Svaki internet servis koji je besplatan je praćen specifičnom pojavom grabeža i pokušaja zloupotrebe. Zbog toga je početna ideja omogućavanja besplatnih domena brzo morala biti propraćena usvajanjem određenih pravila za registraciju domena kako bi se zloupotrebe onemogućile ili makar u velikoj meri umanjile,odnosno da bi se obezbedilo da domeni budu registrovani i korišćeni u upravo u duhu u kome je servis i postavljen.

Pravila koja su postavljena su veoma logična, razumna i u stvari uopšte ne smetaju korisnicima koji i inače nemaju sklonosti ka zloupotrebama. Ipak, neophodno je da sa njima budete upoznati pre nego što se odlučite da registrujete besplatni domen.

Potrudili smo se da postupak registracije domena bude što jednostavniji i brži. Redosled postupaka koji se odvijaju u procesu registracije domena je sledeći:

Registracija domena

Korisnik prvo treba da registruje domen. Korisnici preko ovog Registra mogu registrovati domene trećeg nivoa sa nastavkom .IZ.RS. Ime domena dakle, može biti nekoime.iz.rs, gde se izraz nekoime može zameniti imenom po izboru. Prilikom izbora imena domena važe standardi kao i za sve druge domene: mogu se upotrebljavati znaci engleskog alfabeta, i znakovi _ (podvlaka) i - (povlaka). Drugi znakovi nisu dozvoljeni.

Prilikom registracije neophodno je navesti adresu DNS servera za domen. Dobro je da taj server bude podešen pre registracije domena. Prilikom registracije se ne smeju navoditi bilo koji drugi podaci o domenu osim NS slogova.

Domen dobija status neodobrenog i u registru je označen kao pending. Domen je nakon uspešne registracije odmah aktivan i vidljiv preko Interneta.

Upotreba domena

Da bi naša misija bila ispunjena, domeni koje korisnici registruju treba da budu zaista i upotrebljavani. Zbog toga, nakon registracije domena, korisnik treba da na njega postavi funkcionalan i sadržajan sajt. Izabrani domen i sajt postavljen na njega, moraju ispunjavati sve uslove navedene u Pravilima i uslovima korišćenja. Pored sajta, domen se može koristiti i za druge internet servise po izboru.

U ovom koraku, najvažnije je da na sajt postavite sopstveni sadržaj. Ako izrada vašeg sajta još uvek nije završena, postavite jednu privremenu stranu koja će da posluži dok ne završite sajt. Vodite računa - domeni koji duže od 24 časa od registracije domena ne prikazuju nikakav sadržaj, prikazuju poruke o greškama, prikazuju podrazumevane strane hosting servera, prikazuju nedovršene instalacione procedure veb aplikacija ili instalirane veb aplikcije bez vašeg sadržaja, prikazuju sadržaj direktorijuma na serveru i sličan sadržaj koji niste vi postavili i koji ne pokazuje namenu domena, bivaju automatski brisani bez upozorenja.

Odobrenje domena

Registrovani domen je, kao što rekosmo, aktivan odmah nakon registracije, ali nije odobren. Aktiviranje domena je privremeno, usmereno ka toma da korisniku omogući da domen odmah može koristiti.

Ipak, neophodno je da domen bude odobren od strane adminstracije Registra. Postupak odobrenja je u stvari provera da li se domen koristi u skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja. Tek nakon odobrenja, domen postaje konačno registrovan, odnosno Registrant stiče pravo korišćenja domena.

Korisnik, nakon što postavi funkcionalan i sadržajan sajt koji ispunjava uslove, i nakon isteka roka od 15 dana nakon registracije domena, treba da pošalje Zahtev za odobrenje domena. Administracija će proveriti domen i doneti odluku o njegovom odobravanju. Korisnik će biti obavešten o toj odluci. Ako je domen odobren, domenu će biti uklonjena oznaka pending i on će time biti i konačno registrovan. Ukoliko domen ili sajt za koje je poslat zahtev za odobrenje ne uspunjavaju uslove, domen će biti obrisan.

Zahtev za odobrenje domena mora biti poslat najdalje 30 dana od registracije domena. Ukoliko zahtev nije poslat, nakon isteka ovog roka, domen će biti obrisan. Tek nakon odobravanja domena postajete korisnik tog domena.

Odobrenje domena važi sve do prve izmene podataka o domenu u Registru. Svaka izmena poništava prethodno odobrenje domena a domen ima status kao da je tek registrovan. Registrant je obavezan da pošalje zahtev za odobrenje na isti način kao da je domen tek registrovan.

Obnavljanje registracije

Pravilima je predviđeno da se registracije domena obnavlja godišnje. Zbog tehničkih nemogućnosti da se sada vrši obnavljanje domena, registracija svih domena važi neograničeno, dok ne budu stvoreni tehnički preduslovi da se vrši obnavljanje domena. Obnavljanje domena će takođe biti besplatno, a jedina svrha tog postupka je da se obezbedi da se domeni koji postanu nepotrebni ili neaktivni, budu oslobođeni da ih neko drugi može uporebiti.

Održavanje aktivnosti naloga

Administracija izabranog domena se vrši preko naloga na servisu FreeDNS koji korsinik otvara pre ili u toku postupka registracije domena. Registrovani domen je vezan za nalog, a nalog je potrebno održavati aktivnim.

Aktivnim se smatra nalog kome je korisnik pristupio preko sajta FreeDNS najmanje jedan put u toku šest meseci. Ukoliko korisnik ne pristupi svom nalogu u periodu dužem od šest meseci, nalog će biti automatski zatvoren a domen obrisan. Pravovremeno, pre isteka perioda od šest meseci, korisnik će biti obavešten imejl porukom poslatom na imejl adresu navedenu prilikom otvaranja naloga.

Pitanja u vezi servisa i podešavanja

Podrška korisnicima besplatnih domena je obezbeđena kroz forum za podršku. Od korisnika se očekuje da tamo potraže odgovore na svoja pitanja a ako ih ne nađu da tamo pitaju sve što ih interesuje. Nerado dajemo savete u privatnim porukama,jer smatramo da je svako pitanje koje nam se postavi nije internesantno samo tom jednom korisniku već može biti od koristii svima ostalima.

Ne samo da korsinici postavljaju pitanja na forumu, već i pomažu jedni drugima, pa čak i piu uputstva vezana za korišćenje besplatnih .iz.rs domena.

Ipak, ne očekujte da će neko čitati literaturu umesto vas. Nastojte da što više problema sami otklonite učeći iz dokumentacije dostupne na Internetu. Od vas se očekuje da, kada nešto pitate pokažete određen nivo poznavanja problema i truda da ga sami rešite.